Mercer Island Waterfront Estate / by Mark Garff

A Mercer Island couple wanted to transform and upgrade the usability of their waterfront landscape.  A large, mushy lawn with no walkway to the dock or the water isolated the house from the waterfront.  The owners, having lived in both California and Cape Cod, wanted a beach-like feel to the new landscape, better access to the water, and more amenities.  

Project Groundwork transformed the waterfront by adding large concrete slabs and stairs to provide hard-surface circulation to a new sandy beach, complete with salvaged, cedar logs around a deconstructed wood-burning firepit, invigorating the space and creating a place to relax and entertain right on the water. 
 
Closer to the house, an ipe deck built around a new Paloform gas firepit created a new outdoor room. for enjoying endless summer evenings. A large deck overhead was covered underneath and rain-proofed, allowing more light into the lower floor rooms and brightening the look and feel of the already beautiful home. LED landscape lighting completes the improvements.

Photography by: Miranda Estes